Rimska Emona je nastala pred več kot 2000 leti, arheološkI ostanki pa so še danes vidni v Ljubljani.

Prva skupina učencev se je najprej podala na pot po arheoloških ostankih Emone. S pomočjo vodiča so odkrivali življenje Emoncev. Na poti so izvedeli, kako je bila videti prva mestna naselbina na tem območju, v muzejski kleti pa so si ogledali del rimske ceste in gostišča.

Iz muzeja smo šli na sprehod do obeh arheoloških parkov (pri Cankarjevem domu in v Trnovem) ter do ostanka rimskega zidu na Mirju. Izvedeli so, kako je prihod Rimljanov spremenil življenje na tleh današnje Ljubljane. Na poti so reševali naloge v delovnem zvezku.

Druga skupina pa se je v arheološkem parku v Trnovem igrala, da so arheologi. Spoznali so njihov poklic, kako se lotijo svojega dela, kakšna orodja uporabljajo, kako vedo, kje raziskovati in ali so njihova odkritja naključna.

V treh manjših skupinah in s pomočjo arheološkega orodja so raziskali tri emonske grobove. Ob tem so spoznali, kako ravnati z najdbami, kakšne predmete so svojci dodajali umrlim v grobove, kako so potekali pokopi in kakšno je bilo verovanje v posmrtno življenje. Svoje ugotovitve so tudi vpisali in narisali v delovni list.

Po malici sta se obe skupini zamenjali.

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost