V petek, 17. 3. 2023, smo se z učenci, ki obiskujejo planinski krožek (skupaj z OŠ Vižmarje-Brod) odpravili na zimovanje na planini Vogar.

Prvi dan smo se z avtobusom pripeljali do parkirišča v Stari Fužini in odšli do Kosijevega doma na planini Vogar, kjer smo 2 noči prespali. Na poti do tja smo opazili nekaj spomladanskih cvetlic (črni teloh, trobentice) ter na razgledni točki imeli možnost tudi videti jadralnega padalca pri poletu. Snega na poti do koče ni bilo. V planinskem domu so se učenci namestili v sobe, se igrali, raziskovali okolico in se sprehodili do znamenite razgledne točke nad Bohinjskim jezerom, na kateri je tudi klopca ljubezni. Po večerji so se še v sobah družili, igrali različne družabne igre in se odpravili spat.

V soboto je po zajtrku sledil pohod na Planino pri jezeru. Zelo kmalu se je prikazal sneg in ponekod led, tako da je bilo potrebno obuti male dereze. Učenci so se naučili pravilne namestitve derez na čevlje. Po poti so nabirali ledene sveče in rajali v snegu. Na cilju nas je pričakala prava snežna idila. Najprej smo pomalicali, nato so se nekateri sončili, nekateri pa izdelali ledne tobogane in se ponje spuščali. Pred odhodom nazaj so se otroci preizkusili v uporabi lavinske opreme: iskanje zasutega v plazu s pomočjo plazovne žolne, sondiranje ter izkopavanje zasutega z lopato. Popoldne je sledilo kosilo, praznovanje rojstnega dne ene od učenk ter veliko časa za druženje in sklepanje novih prijateljskih vezi. 

V nedeljo je bil po zajtrku čas za slovo. Učenci so spakirali svoje stvari, se lepo zahvalili oskrbniku in se odpravili proti dolini. Ogledali smo si še Hudičev most in se sprehodili do Bohinjskega jezera. Tam je bilo še nekaj časa za počitek, kjer so si učenci tovariško razdelili preostalo hrano in sladkarije ob čakanju na avtobus za nazaj v Ljubljano.

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost