Na prvem transnacionalnem srečanju projekta Erasmus+Ka201 Thinking Otherwise ( razmišljati drugače) v Polvi, v Estoniji, kjer sodelujejo šole in nevladne organizacije iz Velike Britanije, Nemčije, Turčije, Estonije in Slovenije, smo se seznanili z osnovami projekta.

Koordinatorska organizacija Global Education Derby svoje delovanje izvaja na temeljih globalnega učenja, ki je kot interesna dejavnost na voljo tudi na OŠ Nove Fužine. Projekt Thinking Otherwise se nanaša na koncept kritične pismenosti, ki je naslednja stopnja za kritičnem razmišljanjem.

Kritična pismenost se osredotoča na odnose med identitetami, družbenimi praksami, državljanstvom, jezikom, pogledi na svet, ter vlogo moči ter medkulturnimi in globalnimi izzivi. Preko raznih iger vlog, dela v skupinah ali v parih smo raziskovali koncepte kritične pismenosti v praksi in se udeležili estonskega kulturnega dneva v njihovi gimnaziji. Estonija je poleg Finske ena izmed najbolj naprednih držav v Evropi na področju izobraževanja, kar smo lahko videli na zelo inovativih pristopih gimnazije Polva.

Naslednje srečanje in usposabljanje v okviru Erasmus+ projekta bo oktobra v Derbyju, Velika Britanija, kjer bomo imeli usposabljanje s profesorico Jane Yates, ki usposablja za Filozofijo za otroke ( P4C) in globalno učenje.

Robin Dewa

(Skupno 150 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost